Výživa u Parkinsonovy choroby

Dostál Václav, Chvístková Ema

Dostupnost
rozebráno
Vydavatel
Počet stran
52
Místo vydání
Praha
Rok vydání
2021
Formát
11x16 cm
ISBN
978-80-204-2362-7
EAN
9788020423627
Parkinsonova nemoc je jedním z nejčastějších tzv. neurodegenerativních onemocnění. Udává se, že postihuje více než 1 % obyvatel. Zatím bohužel není k dispozici terapie, která by chorobu zcela vyléčila, avšak jsou známy léky, které příznaky nemoci potlačují. Přesto onemocnění zcela nezmizí a jeho projevy mohou v různé míře pacienty obtěžovat a snižovat kvalitu jejich života. K nim patří také nejrůznější zažívací obtíže, jako je suchost v ústech, nechutenství, poruchy polykání, obstipace a další. Naše brožurka by měla být návodem, jak se správně stravovat a tím zmíněným obtížím předcházet. Popsány jsou jak obecné zásady výživy, tak význam jednotlivých složek potravy, zdůrazněn je též vliv složení přijímané potravy na účinnost léků. Nechybí ale ani kapitoly popisující klinický obraz onemocnění, vyšetření, stanovení diagnózy a základní principy léčby. Uvedeny jsou mj. i další obtíže, se kterými se parkinsonik setkává.
Výživa u Parkinsonovy choroby

  1. Položka byla přidána do košíku.

Menu