Kniha seznamuje s vybranými sacharidovými potravinami rostlinného původu, které velmi pozitivně ovlivňují funkci lidského organismu obsahem protektivních látek. Jedná se o obilniny a z nich vyrobené produkty, zeleninu, ovoce, luštěniny a brambory. Pojednává o jejich pěstování či výrobě, vhodném skladování a zpracování vedoucímu k maximálnímu zachování biologicky hodnotných látek. Protože se rozvíjejí i příbuzné obory, dochází ke zdokonalování výrobních procesů potravin, rozšiřuje se jejich sortiment a zlepšuje se jakost i biologická hodnota. Pro uchování zdraví a předcházení nemocem je třeba vědět i o funkčních potravinách, biopotravinách, obsahu důležitých nutričních látek v potravinách a tyto vědomosti aplikovat a využívat ve školním, veřejném, soukromém i dietním stravování.
Publikace je určena studentům zdravotnických škol oboru nutriční terapeut, posluchačům bakalářského studia lékařské fakulty i široké veřejnosti.