Vědce dnes znepokojuje skutečnost, že kritickým tempem vzrůstá rezistence nakažlivých bakterií vůči antibiotikům. Když byl například před 60 lety poprvé použit penicilin, nepodlehlo tomuto prostředku pouze 1 procento stafylokoků; dnes je to již neuvěřitelných 80 procent… Zdá se, že je třeba opět hledat nová řešení či spíše jen prověřit staré osvědčené metody. V posledních 20 letech se živě experimentuje s neuvěřitelnými desinfekčními účinky citrusových plodů, zejména grapefruitu. Tento moderní výzkum je ve skutečnosti jen ozvukem domorodců ze střední Afriky či z himálajského podhůří, kteří rutinně již po staletí žvýkají grapefruitová jádra jako prevenci proti malárii. Na západ od našich hranic se extrakt z citrusových plodů stal skutečným hitem, jehož oblasti využití se neustále rozšiřují. Irští autoři, kteří stáli na počátku propagace tohoto oslavovaného prostředku, předkládají svým čtenářům vyčerpávající informační servis, který uvádí do tajů přípravy i užívání, předkládá ohlasy četných pacientů i vědeckých odborníků a vypočítává situace, kde lze toto „přírodní antibiotikum budoucnosti“ úspěšně využívat.