Retro vyprávění jedné z úspěšných panských kuchařek z doby, kdy končilo rakouské mocnářství a z dvacátých let První republiky. Vzpomínky na život autorčiny prababičky vycházejí přímo z jejího vlastního vyprávění. Stala se velmi oblíbenou kuchařkou, kterou si žádali v lepších rodinách ve Vídni a Budapešti a po vzniku republiky také na Podkarpatské Rusi v Berehovu a Užhorodu. Její vyhlášenou svíčkovou dokonce ochutnala a osobně pochválila první dáma Hana Benešová a její manžel dr. Edvard Beneš. Ovšem v době, kdy došlo k této příhodě, byl budoucí prezident teprve ministrem zahraničí nově vzniklé republiky.Celé vyprávění jednoho nevšedního života doplňují recepty pokrmů, které všem tolik chutnaly. Některá jídla jsou už dnes téměř zapomenutá a budou pro čtenáře možná zajímavou možností, tak trochu si zavzpomínat a uvařit něco z toho, na čem si pochutnávali naši předkové. U většiny receptů si ale dnešní kuchařinky nejspíš uvědomí, jak naše prababičky neváhaly věnovat vaření opravdu dostatek času a nikdy nic neošidily, na rozdíl od nás, které chceme mít co nejrychleji navařeno. A právě proto, že nikdy nic neošidila a vařila vždy poctivě, bylo kulinářské umění této panské kuchařky tolik oblíbené.