Tato kniha přináší 2850 receptů pro přípravu nejrůznějších pokrmů - od předkrmů, studené kuchyně, přes polévky, speciality teplé kuchyně, až po moučníky, nápoje, či rady pro konzervování. K záměru vydat tak rozsáhlý soubor osvědčených a vyzkoušených receptů vydavatelství přivedl zájem čtenářů o soubornou "velkou kuchařku z DONY", která by obsahovala výběr toho nejlepšího, co v dlouhé řadě kuchařek vydaných nakladatelstvím vyšlo.
Při sestavování obsahu tak vznikl originální a zcela původní soubor kuchařských předpisů, které jsou dobře použitelné v každé kuchyni. Mohou se zde inspirovat začínající hospodyňky i pokročilí a zkušení kuchaři.
Pilířem publikace staly recepty mistra kuchaře Zdeňka Roubínka, který po léta pracoval jako šéfkuchař v oblasti studené i teplé kuchyně. Stejné je to i s recepty Květy Jeništové a Marty Haiklové. I ony jsou na slovo vzaté kuchařky a bez jejich dortů a jiných sladkostí se u nich v rodinách, i v rodinách jejich přátel, neobejdou narozeniny, svatby či jiné slavnostní příležitosti. O zkušenosti s moderními technologiemi v kuchyni se zase dělí neméně zkušená autorka mnoha kuchařek Jarmila Mandžuková, jejíž recepty pro mikrovlnnou troubu měly mimořádný úspěch. Také recepty pro přípravu ryb a zvěřiny autor z velké části posbíral mezi praktiky - v rodinách rybářů a myslivců. Tak bychom mohli ve výčtu samozřejmě ještě dlouze pokračovat. Nelze také opomenout zajímavé recepty z kuchařek populárních hereček Jany Štěpánkové a Pavlíny Filipovské.
Tato kuchařka se prostě snaží přinést to nejlepší, co v receptech naší kuchyně můžeme nalézt.