Publikace bořící zažité představy o dietách vysvětluje, proč nemohou fungovat univerzální diety, a pomáhá čtenářům přizpůsobit si dietu tak, aby zhubli a zlepšili si zdravotní stav.
Pokud jde o diety a zdraví, bereme některé věci jako všeobecně platné; kapusta je dobrá, zmrzlina špatná. To se teď mění. Když autoři, oba lékaři, publikovali závěry svého převratného výzkumu o cíleně zaměřené výživě, vyvolali tím mediální šílenství. Dokázali, že jednotlivci reagují na stejnou potravinu různě – potravina, která může být pro někoho zdravá, je nezdravá pro někoho jiného. Naráz tak všechny univerzální dietní programy hodili do starého železa. Publikace pomáhá čtenářům pochopit fascinující vědecká fakta, z nichž autoři vycházejí, poskytuje nástroje k sestavení individuální diety a plánu životního stylu (založené na jejich reakcích na oblíbené potraviny) a ukazuje tak cestu k cíli: díky cíleně nastavenému stravování zhubnout, cítit se dobře a předcházet nemocem.