Měření a řízení chem., potravinář. a biotechnolog. procesů - Díl II. Řízení technologických procesů

Kadlec Karel, Kminek Miloš, Kadlec Pavel a kolektiv

Dostupnost
skladem
Vydavatel
Počet stran
616
Místo vydání
Ostrava
Rok vydání
2017
Formát
B5
ISBN
978-80-7418-285-3
EAN
9788074182853
Kniha Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů vychází v poměrně krátkém časovém sledu za titulem Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách. Vzhledem k rozsahu textu vychází kniha ve dvou dílech: Díl I. Provozní měření a Díl II. Řízení technologických procesů. Díl II. Řízení technologických procesů je rozdělen do dvou částí a navazuje i číslováním kapitol na předchozí Díl I. Provozní měření. Část III podrobně popisuje tématiku řízení výrobních procesů. V kap. 12 jsou stručně zopakovány základní pojmy (systém, veličiny, základní vztahy), kap. 13 pojednává o matematických modelech a kap. 14 se zabývá simulací řešení rovnic matematických modelů. V kap. 15., věnované řízení procesů, jsou analyzovány vlastnosti regulovaných soustav jejich dynamické chování, včetně akčních členů a jejich vlastností, popisu vlastností a funkce regulátorů a sestavení regulačního obvodu. Dále jsou v této kap. popsána základní regulační schémata, která se v chemické a potravinářské technologii běžně používají. Kap. 16 je věnována logickému řízení, které se velice často v praxi uplatňuje, zejména při řízení dávkových procesů, které jsou podrobně uvedeny v kap. 17. Kap. 18 až 20 seznamují s moderními počítačovými řídicími a informačními systémy, s jejich současnými možnostmi a perspektivami dalšího rozvoje, včetně počítačové simulace technologických provozů. Část IV je věnována praktickým ukázkám laboratorních a průmyslových aplikací řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Kap. 21 se zabývá řízením modelových a laboratorních stanic, kap. 22 řízením průmyslových aplikací v potravinářství a biotechnologiích a kap. 23 pojednává o aplikacích řízení v chemických a ostatních výrobách. Aplikace v kap. 22 a 23 pokrývají průřezově oblast tzv. procesního průmyslu. Jedná se o řízení procesních výrob, které jsou charakterizovány spojitým řetězcem výrobních kroků, na rozdíl od diskrétních výrob, při kterých se výrobek vyrábí postupně v krocích. Typickým představitelem procesních výrob jsou právě výroby chemické, potravinářské a biotechnologické. Úkolem publikace je poskytnout čtenáři základní znalosti z oboru měření a automatického řízení technologických procesů. Kniha by měla sloužit nejen jako text pro studenty bakalářského, magisterského a doktorského studia, ale současně i jako všeobecně užívaná příručka pro odborníky v praxi a obecně pro celou odbornou veřejnost.
Měření a řízení chem., potravinář. a biotechnolog. procesů - Díl II. Řízení technologických procesů

961 Kč

1.068 Kč ušetříte 107 Kč


  1. Položka byla přidána do košíku.

Menu