Publikace se věnuje tématu, které dosud nebylo v české právní literatuře samostatně zpracováno, přestože se nepochybně jedná o významnou součást práva duševního vlastnictví. Zeměpisná označení, která označují např. sýry Feta a Parmigiano Reggiano, víno Rioja a Budějovické pivo, jsou specifické nehmotné věci, odlišující se od jiných práv na označení, jako jsou ochranné známky nebo obchodní jména.
Monografie podává stručný přehled ochranných systémů, nastiňuje složitou problematiku terminologie zeměpisných označení, odrážející komplikovaný historický a právní vývoj v této oblasti. Stěžejní část knihy je zaměřena na evropský systém ochrany zeměpisných označení, tzv. systém sui generis. Vývoj evropské právní regulace na úrovni primárního a sekundárního práva je ilustrován judikaturou Evropského soudního dvora. Autorka popisuje aktuální právní úpravu zeměpisných označení v EU provedenou ve čtyřech nařízeních, které regulují označování potravin a zemědělských výrobků, vína, aromatizovaného vína a lihovin.
Samostatně pojednanou problematikou je koexistence zeměpisných označení a ochranných známek, která představuje častý zdroj konfliktů mezi držiteli těchto práv. Pozornost je věnována i jiným právním nástrojům ochrany zeměpisných označení a vymahatelnosti práv k zeměpisným označením.