Pokračování edice Hubneme s rozumem a bestselleru Hubneme s rozumem tvořivě tentokrát obsahuje komplexní návod k aktivní tvorbě jídelníčku. Chroničtí dietáři vědí, že není takový problém zhubnout, ale váhové úbytky si udržet. Kniha je proto univerzálním průvodcem pro všechny, kteří chtějí hubnout s rozumem a přitom si pochutnat, pro ty, kteří si chtějí váhu udržet, i pro ty, kdo s váhou problémy nemají, ale chtějí žít zdravě.
Kniha je originální v tom, že oproti jiným nenabízí pouze střípky – dílčí části vedoucí k životní změně – ale zahrnuje „vše v jednom“. V několika částech spojuje vše potřebné, co byste měli znát, abyste mohli změnit váš jídelníček.
V úvodu knihy získáte motivaci k aktivnímu přístupu k trvalé změně životního stylu a zároveň i teoretické znalosti důležité pro sestavení optimálního jídelníčku. Pomocí nich si orientačně nastavíte svůj celodenní energetický příjem dle vašeho cíle.
Nakupujeme s rozumem
Nastala doba jedová?
Chybí vám pro sestavení jídelníčku vhodné potraviny? Po přečtení první části knihy Nakupujeme s rozumem zjistíte, že skepse, kterou nyní často prezentují média ve vztahu ke kvalitě potravin, se vás nemusejí týkat. "Nákupní manuál" vás podrobně seznámí se základními potravinovými skupinami, s výživovou hodnotou potravin dané skupiny a vyvrátí řadu často tradovaných mýtů. Po jejím přečtení byste již neměli bezhlavě podléhat reklamním sloganům. Díky nabytým znalostem budete vědět, co a kolik koupit a zjistíte, že existuje dostatek potravin, ze kterých je možné sestavit výživově vhodný jídelníček. A pamatujte, že hubnutí začíná u nakupování – co si nekoupíte, to nesníte.
Vaříme s chutí
Díky druhé části knihy je možné si sestavit celodenní vhodný chutný jídelníček. Recepty uvedené v knize umožňují volbu hlavního pokrmu v různé energetické hodnotě od 1600 kJ pro hubnoucí až do 2800 kJ pro ty, kteří chtějí žít zdravě. Pokrmy jsou navrženy tak, že je lze připravit ve dvou energetických variantách jen pomocí drobných změn (množství, technologická úprava potravin, závěrečné dochucení apod.). Originalita knihy spočívá v tom, že při přípravě pokrmů není nutné suroviny vážit, ale stačí je porovnat s fotografiemi, na nichž je znázorněno množství surovin potřebné na přípravu pokrmu. Pomocí fotografií a jednoduchých měřítek (podložka, která je součástí knihy, miska, lžíce) odhadnete množství potřebných potravin i hotového pokrmu.
Porce právě pro vás
Pomocí třetí části knihy se pokusíte znovu objevit přiměřenou velikost porce (není ani tolik nezdravých potravin jako nezdravého množství). Bohužel u mnoha lidí již vymizely fyziologické signály hladu, a tak konzumují velké množství potravy pod vlivem jiných podnětů, než je hlad. Kniha nabízí fotografický přehled potravin pro sestavení snídaní, svačin a studených hlavních pokrmů. Pracuje se speciální podložkou, která je ke knize přiložena a slouží jako měřítko.
Sami sobě výživovým poradcem
Cílem této knihy je, abyste nepodlehli skepsi doby jedové, abyste nepodlehli toxickému prostředí, které vás provokuje ke konzumaci nadměrného množství potravin v nevhodném složení.